dimecres, 26 de desembre del 2012

El projecte del biocarbó

Enguany s'ha endegat des de Porqueres (Pla de l'Estany) la producció de biocarbó a partir de restes vegetals de boscos i jardins.


La prova experimental en xifres, segons Lourdes Casademont d'Aragirona.cat

"El forn mòbil va servir per aprofitar un total de 23 tones de fusta en 34 fornades, que van generar un total de 4.289 quilos de biocarbó. D'aquests, 3.519 es van fer a partir de brancam de pi blanc i els 770 quilos restants, de la poda urbana. El rendiment mitjà ha estat del 18% en el primer tipus de fusta i un 20% en el cas de les restes de poda. Una proporció que, segons Saavedra, caldrà millorar en el futur ja que està molt per sota del 30-33% del rendiment de biocarbó produït en altres països, de manera que el seu cost és més baix.

I és que arran d'aquest procés experimental s'ha vist que cal fer ajustos per augmentar la producció de biocarbó i el seu valor. En la prova pilot, s'ha calculat que la producció d'una tona de biocarbó ha costat uns 1.000 euros, és a dir, 1 euro per cada quilo, un preu molt més elevat que la producció industrial de carbó que continuen essent més competitius que no pas aquest produït a petita escala.

Combatre el canvi climàtic

La producció de biocarbó és una bona forma de combatre el canvi climàtic, segons explica Saavedra. És un material inhert que perdura durant segles al sòl i que permet "enterrar el CO2" que hi ha a l'atmosfera, en ser un gran immobilitzador de carboni. Així per exemple, s'ha calculat que de cada quilo dipositat al sòl se segresten 3,3 quilos de CO2, és a dir, "seria com fer 14 quilòmetres amb cotxe", o fins a 2.500 quilòmetres en el cas de tota una fornada en què es produeixen uns 170 quilos de biocarbó.

La venda del producte per jardineria

L'empresa que ha dut a terme la prova experimental, SolucioNAT, ho ha fet arran d'un conveni amb la Diputació de Girona i 'la Caixa' i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Porqueres i el Consell Comarcal del Pla de l'Estany. Ara, estudia vendre el carbonet resultant al sector de la jardineria com a un complement de la terra i donar-li un valor afegit per a aquells consumidors conscienciats amb el medi ambient.

Aquest és un producte que ja es comercialitza a altres països amb preus més elevats. Per tal d'aconseguir la matèria prima, s'està parlant amb propietaris que puguin estar interessats en treure massa forestal de les seves finques. "Estem buscant boscos talats on hi quedin branques" explica el coordinador del projecte, que recorda que és una bona manera d'utilitzar residus i tenir els boscos més nets."

Preguntats als autors del projecte, Roger Biosca i Deli Saavedra, el mes de novembre, m'han contestat amablement:

"En aquests moments estem estudiant la viabilitat econòmica del nostre projecte i tractant de signar algun acord amb ajuntaments per gestionar la resta de poda de jardineria. Nosaltres hem dissenyat una caldera de combustió anaeròbica molt eficaç però en principi poc rendible pels alts costos de la mà d'obra per preparar el material (llenya procedent de tales, de dimensions petites i poc aprofitables per a la venda, i restes de poda de jardineria) i fer funcionar la caldera (el procés per arribar a fer-se el carbó és d'unes 8 hores). El producte final es pot triturar i barrejar amb compost, per enriquir el sòl agrícola, o bé utilitzar per coure aliments en barbacoa."

Estarem atents al desenvolupament d'aquest interessant projecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada