divendres, 17 de juny del 2011

El bosc

Som a l'Any Internacional dels Boscos i no cal dir que la història del carboneig va estretament lligada a la història dels nostres boscos.

Actualment, a Catalunya un 51% de la seva superfície és ocupada pel bosc mentre al 1975 només ocupava un 36% del territori.



La fusta ha estat el combustible tradicional fins a l'arribada dels gas, el petroli i l'electricitat.

Dues opinions hem recollit sobre els boscos actuals; una referida a Catalunya per part de Joan Rovira, secretari general del Consorci Forestal de Catalunya: "Ens hem quedat sense full de ruta i el país no té política forestal." (ARA, 27/2/2011)



I l'altre, de part de Risto Päivinen, director de l'Institut Forestal Europeu: "La societat ha de reconèixer tots els valors dels boscos." (AVUI, 6/5/2011)

No entrarem en els beneficis de mantenir i gestionar correctament el bosc però caldrà actuar davant d'una realitat preocupant: Mentre a Europa s'incrementa la seva extensió forestal, per contra, els boscos tropicals del planeta s'estan reduint.

Caldrà reflexionar i cercar aquelles solucions que facin més sostenible la relació entre l'home i el bosc.



Cal tenir present que sempre hem estat i som un país amb grans boscos que ja formen part del nostre paisatge cultural pretèrit i actual. Ara, el futur del bosc està a les nostres mans.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada