diumenge, 21 de febrer del 2010



Deforestació i ús del carbó vegetal

De l'exposició Fam i guerra a Catalunya que té lloc al Museu Etnològic de Barcelona hi ha tres aspectes que vull destacar i que fan referència al tema d'aquest bloc.

En un apartat referent a la reraguarda de la Guerra Civil s'hi presenten uns dibuixos procedents dels alumnes de les Escoles Municipals de Barcelona. Aquests dibuixos palesen les dificultats per proveir-se de queviures i objectes de primera necessitat. I en un d'ells, es pot veure una cua de persones davant d'una carboneria.

Un segon aspecte, és la deforestació que van patir els turons barcelonins als anys de la postguerra davant la necessitat que tenia la població de proveir-se de llenya per escalfar-se i cuinar.

I un tercer aspecte, en un apartat d'energies i fogons, davant la malmesa situació en què es trobaven les xarxes d'electricitat i gas degut als bombardeigs, es va incrementar el consum del carbó vegetal a l'hora de cuinar, en fogons i cuines econòmiques. Hom pot veure un fogó, una cuina econòmica i un cabàs d'espart amb carbó vegetal.

Una exposició recomanable per copsar la vida quotidiana de la Guerra Civil i la postguerra !!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada